Home > Látnivalók Harkányban és környékén

Látnivalók Harkányban és környékén

Harkány a Villányi-hegység lábánál északi szelektől védve, festői környezetben helyezkedik el. Környéke kirándulásokra igen alkalmas.
Ha Harkányba látogat és van ideje kirándulni, ezeket érdemes a lentebb felsoroltakat is megnézni.

Látnivalók Harkányban

Katolikus templom és templomkert

1990-es években épült templomnak a külső falán Jézus szenvedésének története látható. Érdekessége, hogy tűzzománc technikával készített Morvai László.
A Stációk folytatását a templom kertjében követhetjük nyomon, melyen megtaláljuk a magyar történelem kiemelkedő embereit és a jeles eseményeket is.

Református templom (Harkány, Kossuth u. 64.)

1802-ben épült késő barokk, copf stílusban, a gyógyfürdővel párhuzamos Kossuth Lajos utcában, amely ma műemlék védelem alatt áll.
A templom mellet található, az 1500-sa években, Siklóson tevékenykedő Sztárai Mihály reformátor mellszobra.
1798 márciusában kezdte a harkányi református közösség a templom építését és 1802- fejezték be.

Terehegyi református templom (Harkány, Terehegyi u. 1/A )

A terehegyi városrész dombján található templomot 1798-ban építették, mely jelenleg szintén műemléki védettséget élvez.
A kőtemplom a falu népességének összefogásával épült meg, melyben egy XVIII. századi orgonai s található. Melyet Pécsváradról hoztak át.
A templomot 1988-ban újították fel.

Zsigmondy sétány, park

Zsigmond Vilmos tervei alapján hozták felszínre először a harkányi gyógyvizet és róla nevezték el a fürdőtől délre elhelyezkedő parkot, ahol képzőművészeti alkotásokat találhat a sétautak mentén. A 40 holdas parkban padokon lehet kipihenni a séta fáradalmait.

Harka kút

A Zsigmond parkban található a Zsolnay alapanyagú szökőkút, mely a harkányi legendájához kapcsolódó motívomokból tevődik össze. 2000-ben állítottá fel.

Országalmás csobogó

Szintén 2000-ben állították fel a Zsigmond parkban, mely Vajda László és Karmerer Tamás készített.

Futó László Pál Múzeum (Harkány, Szent István u. 40.)

Többdimenziós művek tárlata, a galériában kortárs művészek havonta változó kiállítása.
A földszinten található műalkotások egyedül álló módon, egy speciális szemüveg segítségével több dimenzióban tárulkoznak fel a látogatók előtt.

Harkányi Strand- és Gyógyfürdő

Ezt nem érdemes kihagyni!


Látnivalók Siklóson

Malkocs bej dzsámi

Az ország déli vidékének török emlékekben való gazdagságát a siklósi Malkocs bej dzsámi is mutatja. Építése a XVI. század közepére tehető, amikor az épületet egy íves kupola borította és minaret is tartozott hozzá. Az azóta átalakított templom az építkezés formai megoldásait tekintve a balkáni török épületekkel mutat rokon vonásokat.

 

Siklósi Vár

Siklós, a középkori magyar délvidék egyik főúri központja. A Tenkes-hegy előterében álló szirten a XIII. század vége óta emelkedik vár. A magyar történelemben kiemelkedő szerepet játszó Gara-család birtokközpontjaként épült ki a reprezentatív főúri rezidencia a XIV-XV. század fordulójától; Zsigmond királyt is itt tartották őrizetben mintegy fél évig. Késő gótikus várkápolnája egyedülálló hazánk területén.
A 150 éves török uralom után a Batthyány-család építtette újjá a várkastélyt, a család címere a barbakán-bástya homlokzatát díszíti.
A Tenkes kapitánya c. filmsorozat szereplőit bemutató panoptikum, valamint egy másik, a feudális Magyarország kínzó eszközeit bemutató látványos múzeum és a híres pécsi kesztyűgyártás múltját és termékeit felvonultató hangulatos kiállítás érdemel figyelmet. Érdemes még megtekinteni a “HatárŐrségben” címmel megnyílt, hadtörténeti kiállítást, amely a határőrizet történetét mutatja be a kezdetektől, napjainkig.
Honlap»


Látnivalók Villányban

Bormúzeum

Szabadtéri Szoborpark


Látnivalók Pécsett

Akvárium-Terrárium

7621 Pécs, Munkácsy u. 31.
Ajánljuk: a hüllők titokzatos világa iránt érdeklődőknek. Pécs belvárosában, Európában egyedülálló helyszínen, 10 méterrel a föld alatt, egy középkori pincerendszerben működik Magyarország legnagyobb akvárium-terráriuma. A közel 160 állatfajt bemutató g yűjtemény túlnyomó többsége kígyó, gyík, hal, de mellettük kisebb számban titokzatos ízeltlábúak és különleges emlősök láthatók. Tananyaghoz kapcsolódó órákon, valamint rendezvényeken állatsimogatóval is kedveskednek a kis vendégeknek.

Állatkert a Mecseken

7621 Pécs, Angyán János u.
Ajánljuk: a magyar és egzotikus állatok barátainak. A festői Mecsek hegység oldalában található a 3, 5 ha-os klasszikus állatkert, ahol több mint 30 éve tartanak nyári táborokat, melyeken a résztvevő gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek az itt élő állatokkal.

Bazilika

7621 Pécs, Szent István tér

Dóm Múzeum (Kőtár)

7621 Pécs, Káptalan u. 8.

Gázi Kászim pasa dzsámija

7621 Pécs, Széchenyi tér

Havi-hegyi kápolna

7621 Pécs
A templomot a pécsiek építették az 1690. évi pestis-járvány elmúltának emlékére. Végső formáját az 1780-ban bekövetkezett tűzvészt követően kapta copf stílusban.

Idrisz baba türbéje

7621 Pécs, Nyár utca 8.

Jakováli Hasszán pasa dzsámija

7621 Pécs, Rákóczi u. 2.

Janus Pannonius Múzeum – Néprajzi Kiállítás

7621 Pécs, Rákóczi út 15.
Baranya megyei népcsoportok hagyományos kultúrája a millenium és a századelő idejétől az 1950-es évekig.

Mecseki Bányászati Múzeum

7621 Pécs, Káptalan u. 3.

Mecseki Dinoszaurusz – Érdekességek a Mecsek földtörténetéből

Magyarország legrégebbi és legismertebb dinoszauruszát 40 éve fedezték fel. A Mecseki dinoszaurusz (tudományos nevén Komloszaurusz) igazi Hungaricum, Pécs büszkesége.
Ebből az alkalomból 2005 óta állandó és ingyenesen megtekinthető kiállítás nyílt a pécsi Tv-torony-kilátó presszó szintjén.

Memi pasa fürdője

7621 Pécs, Ferencesek utcája 35.

Ókeresztény Mauzóleum

7621 Pécs, Szent István tér
A kétszintes építmény felső része kápolna volt, az alsó szintje pedig bibliai eredetű falfestményekkel díszített sírkamra. Ma e sírkamra látható.

Pécsi Galéria

7621 Pécs, Széchenyi tér 10.

Pécsi Tudományegyetem botanikus kertje

Pintér-kert Arborétum

Postapalota

Püspöki Palota

Szerecsen Patika – Patika Múzeum

Zsolnay Mauzóleum

Zsolnay Múzeum

Zsolnay-kút